Mrowisko - góra faworków (przysmak z Suwalszczyzny)


 
Już bardzo dawno temu znalazłam ten przepis i czekał na długiej liście "do zrobienia". Udało się! Jest to świetna sprawa na imprezy - dzięki masie, która skleja cały kopiec faworkowy można go nawet łatwiej przewieźć. Ponadto słyszałam, że można taki kopiec także długo przechowywać, np. zrobić na prezent i zapakować w celofan. Nie wiem ile wytrzyma taki gotowy kopiec, bo u mnie zniknął podczas jednego wieczoru :). 

Dla kogo:
  • dla szukających alternatywy dla zwykłych faworków
  • dla lubiących faworki pod każdą postacią
  • dla chcących podać chrust w nowatorski sposób
Składniki na faworki:
Najlepiej wykonać ok. 500g faworków. Polecam ten przepis. Faworków musi wystarczyć, by usypać kopiec.

Składniki na masę:
  • 200g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 50g miodu
  • bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania
Wykonanie masy:
Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta.

Z faworków układamy kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami.

Gotowy kopiec można przechowywać przez długi czas zapakowany w papier pergaminowy lub celofan (nawet przez kilka tygodni).


Przepis na masę zaczerpnęłam z bloga www.pannakota.pl, zmniejszając ilość margaryny.

2 komentarze:

  1. Przyznam, że bardzo zaciekawił mnie ten pomysł. Możliwe, że sama kiedyś zrobię podobny "kopiec"

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie jestem po tradycyjnym kopcu z cukrem-pudrem. Nie wiem, czy od razu dam rade, ale sprobuje... :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM