Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia)



Tort Malakov znalazłam wiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej.


Dla kogo:
  • dla lubiących ciasta bez pieczenia
  • dla fanów migdałów
  • dla posiadających lodówkę :)
Składniki:
  • 200g migdałów bez skórki
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 200g cukru pudru
  • 350ml śmietany 30 lub 36%
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 300g podłużnych biszkoptów
  • śmietanfix (fix do śmietany)
  • szczypta cynamonu
  • likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy
  • łyżka cukru
  • płatki migdałowe (do dekoracji)
  • wiśnie kandyzowane (do dekoracji)
Wykonanie:
Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder. Na końcu ubijania dodać 150ml ubitej na sztywno śmietany kremówki, zmielone migdały i wymieszać. W razie gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zwarzy należy wstawić miskę do ciepłej wody i poczekać, aż przy brzegach miski krem zacznie się rozpływać, wtedy należy mieszać, aż krem ponownie się zwiąże. Dodać szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Lekko wymieszać. 
Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy krojeniu, czyli jeśli pierwsza była poziomo to druga pionowo i trzecia znów poziomo - na zdjęciu widać o co chodzi) . Krem ma być także na górze tortu. Wierzch tortu również przykryć folią przezroczystą i na górze ułożyć garnek lub ciężką deskę. Włożyć do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. 
Po dwóch godzinach zdjąć folię z góry, a tort przełożyć na paterę. Pozostałą śmietanę kremówkę (200ml) ubić na sztywno ze śmietanfixem i łyżką cukru na sztywno. Pokryć nią boki tortu. Pozostałą część wykorzystać do udekorowania tortu np. śmietanowymi rozetkami lub liniami. Udekorować tort kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi.

Blaszka: tortownica o średnicy 26cm




Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu  z Kolekcji Dobrej Kuchni.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe komentarze! Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu! Polecam!

      Usuń
  2. no i zrobiłam naprawdę super polecam wszystkim, i dziekuję za przepis

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM