Tort Malakov znalazłam wiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej.
Dla kogo:
- dla lubiących ciasta bez pieczenia
- dla fanów migdałów
- dla posiadających lodówkę :)
- 200g migdałów bez skórki
- 250g masła
- 5 żółtek
- 200g cukru pudru
- 350ml śmietany 30 lub 36%
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 300g podłużnych biszkoptów
- śmietanfix (fix do śmietany)
- szczypta cynamonu
- likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy
- łyżka cukru
- płatki migdałowe (do dekoracji)
- wiśnie kandyzowane (do dekoracji)
Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder. Na końcu ubijania dodać 150ml ubitej na sztywno śmietany kremówki, zmielone migdały i wymieszać. W razie gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zwarzy należy wstawić miskę do ciepłej wody i poczekać, aż przy brzegach miski krem zacznie się rozpływać, wtedy należy mieszać, aż krem ponownie się zwiąże. Dodać szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Lekko wymieszać.
Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy krojeniu, czyli jeśli pierwsza była poziomo to druga pionowo i trzecia znów poziomo - na zdjęciu widać o co chodzi) . Krem ma być także na górze tortu. Wierzch tortu również przykryć folią przezroczystą i na górze ułożyć garnek lub ciężką deskę. Włożyć do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Po dwóch godzinach zdjąć folię z góry, a tort przełożyć na paterę. Pozostałą śmietanę kremówkę (200ml) ubić na sztywno ze śmietanfixem i łyżką cukru na sztywno. Pokryć nią boki tortu. Pozostałą część wykorzystać do udekorowania tortu np. śmietanowymi rozetkami lub liniami. Udekorować tort kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi.
Blaszka: tortownica o średnicy 26cm
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z Kolekcji Dobrej Kuchni.
rewelacyjny tort!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze! Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu! Polecam!
Usuńno i zrobiłam naprawdę super polecam wszystkim, i dziekuję za przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/