Ciasto daktylowo-bananowe bez cukru i mąki



Gdy je zobaczyłam, to wiedziałam, że muszę je zrobić. Przepis znalazłam na blogu StoKolorowKuchni. Zmieniłam tylko proporcje. Ciasto idealne dla alergików i osób na diecie. Słodki smak dają mu jedynie banany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące.

Dla kogo:
  • dla dbających o linię
  • dla fanów zdrowego żywienia
  • dla alergików
Składniki:
  • 450g suszonych daktyli
  • 115g mielonych migdałów
  • 90g kakao
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 5 jajek (rozm. M)
  • 7 łyżek oleju
  • 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Daktyle wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej i jeszcze raz zmiksować. Na końcu dodać kakao wymieszane z migdałami i proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.

Blacha: tortownica o średnicy 24cm








 Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl

3 komentarze:

  1. świetne ciacho i z chęcią poczęstowałabym się kawałeczkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda na takie mięsiste :) Idealne na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, ciasto w kategorii "bez glutenu", a w składzie proszek do pieczenia... Proponuję zamienić na sodę :) chyba że miałaś na myśli specjalny proszek do pieczenia bez glutenu (szczególnie wskazany dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM