Świetna propozycja! Nie tylko dlatego, że są zdrowsze od tradycyjnych gofrów, ale także dlatego, że mimo mąki pełnoziarnistej są pyszne i chrupiące! Dla tych, którzy jednak są tradycjonalistami polecam przepis na gofry tradycyjne, który znajdziecie tu.
Dla kogo:
- dla mających ochotę na spróbowanie zdrowszej wersji gofrów
- dla gofromaniaków
- dla szukających pomysłu na pożywne drugie śniadanie
- 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 180g mąki pszennej
- łyżka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500ml mleka
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka miodu
- 60ml oleju (najlepiej słonecznikowego)
- 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
W misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Wymieszać ze sobą zawartość obydwu misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków.
Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk.
Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl
0 komentarze: