Pełnoziarnista babka kakaowo-bananowa


Nigdy nie przepadałam za ciastami z bananami. Bałam się, że tym razem też będę niezadowolona, jednak spotkała mnie niespodzianka! Ciasto jest przepyszne! Aga z Ciasteczkolandii, gdzie znalazłam przepis pisała, że jej babka nie smakowała przez mąkę pełnoziarnistą - wg mnie w ogóle jej tutaj nie czuć. Babka jest wilgotna i pięknie pachnie bananami. Na pewno wykonam ją jeszcze niejeden raz!

Dla kogo:
  • dla fanów mąki pełnoziarnistej
  • dla posiadających przejrzałe banany
  • dla lubiących fajne babki:)
Składniki na ciasto:
  • 220g mąki pszennej
  • 120g mąki pełnoziarnistej
  • 70g kakao
  • 200g cukru pudru
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 125ml jogurtu
  • 100ml mleka
  • 125 ml oleju
Składniki na polewę:
  • 150 cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka kakao
Wykonanie ciasta:
Do dużej miski przesiać mąki (pszenną i pełnoziarnistą), kakao, sodę wraz z proszkiem do pieczenie. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej - mniejszej misce roztrzepać jajka, dodać rozgniecione banany (ja rozgniatałam widelcem na talerzu, im banany bardziej dojrzałe tym lepiej), mleko, jogurt i olej. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać (można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera na niskich obrotach). 
Jeśli mamy blaszaną formę należy ją natłuścić, jeśli mamy formę silikonową to nie musimy nic z nią robić. Wlać ciasto do formy i piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach (patyczek wbity w ciasto musi wyjść z niego suchy). Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia (najlepiej na kratkę). Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę.

Wykonanie polewy:
Składniki na polewę wymieszać i polać nią ciasto. Jeśli polewa byłaby zbyt rzadka dodać cukru, jeśli zbyt gęsta dodać mleka.

Forma: Babka z kominkiem


 


Przepis znaleziony na blogu: www.ciasteczkolandia.blox.pl

2 komentarze:

INSTAGRAM