Nigdy nie przepadałam za ciastami z bananami. Bałam się, że tym razem też będę niezadowolona, jednak spotkała mnie niespodzianka! Ciasto jest przepyszne! Aga z Ciasteczkolandii, gdzie znalazłam przepis pisała, że jej babka nie smakowała przez mąkę pełnoziarnistą - wg mnie w ogóle jej tutaj nie czuć. Babka jest wilgotna i pięknie pachnie bananami. Na pewno wykonam ją jeszcze niejeden raz!
Dla kogo:
- dla fanów mąki pełnoziarnistej
- dla posiadających przejrzałe banany
- dla lubiących fajne babki:)
- 220g mąki pszennej
- 120g mąki pełnoziarnistej
- 70g kakao
- 200g cukru pudru
- 2 duże bardzo dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 125ml jogurtu
- 100ml mleka
- 125 ml oleju
- 150 cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- łyżka kakao
Do dużej miski przesiać mąki (pszenną i pełnoziarnistą), kakao, sodę wraz z proszkiem do pieczenie. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej - mniejszej misce roztrzepać jajka, dodać rozgniecione banany (ja rozgniatałam widelcem na talerzu, im banany bardziej dojrzałe tym lepiej), mleko, jogurt i olej. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać (można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera na niskich obrotach).
Jeśli mamy blaszaną formę należy ją natłuścić, jeśli mamy formę silikonową to nie musimy nic z nią robić. Wlać ciasto do formy i piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach (patyczek wbity w ciasto musi wyjść z niego suchy). Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia (najlepiej na kratkę). Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę.
Wykonanie polewy:
Składniki na polewę wymieszać i polać nią ciasto. Jeśli polewa byłaby zbyt rzadka dodać cukru, jeśli zbyt gęsta dodać mleka.
Forma: Babka z kominkiem
Przepis znaleziony na blogu: www.ciasteczkolandia.blox.pl
Wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :) Apetyczna :)
OdpowiedzUsuń