Te serniczki zrobiłam kiedyś spontanicznie po zakupie serka ricotty. Szczególnie zasmakowało mi połączenie serka i miodu. Ponieważ są w takim miłosnym kształcie - polecam je na Walentynki!
Dla kogo:
- dla mających ochotę spróbować sernika zrobionego z sera innego niż tradycyjny twaróg
- dla sernikołasuchów
- dla lubiących ricottę
- 150g mąki
- 100g cukru
- jajko
- skórka otarta z połowy cytryny
- 125 masła
- małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 250g serca ricotta
- 70g cukru
- 2 jajka
- 130g śmietany 18%
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- miód (do dekoracji)
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godz. Następnie wyłożyć je do foremek (u mnie 10 foremek silikonowych). Na każdą z foremek nałożyć po kawałku papieru do pieczenia i na niego nałożyć groch lub obciążniki do ciasta. Piec sam spód ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Wykonanie masy serowej:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ricottę, śmietanę, ubitą piane z białek oraz ekstrakt waniliowy. Upieczone spody wyjąć z piekarnika. Usunąć fasole/obciążniki i na każdy spód nałożyć serową masę. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200stopni. Piec ok. 10-12 minut. Upieczone ciasteczka odłożyć do wystygnięcia, a następnie podawać polane płynnym miodem.
Z przepisu otrzymamy ok. 10-12 serniczków (w zależności od blaszki / foremek jakie posiadamy).
Przepis pochodzi z książki "Słodkie chwile (drożdżówki, ciasteczka i naleśniki".
Bardzo smakowicie i efektownie się prezentują :) Nigdy nie robiłam serniczków z ricotty i następnym razem zastąpię nią twaróg :)
OdpowiedzUsuń