Ten walentynkowy deserek do mój własny pomysł. Jest trochę galaretkowych odpadów, ale w końcu takie odpady też da się zjeść :). Mimo wszystko myślę, że warto go wykonać dla swojej drugiej połówki.
Dla kogo:
- dla zakochanych
- dla fanów galaretek
- dla szukających pomysłu na prezent
- 5 szt. galaretki malinowej lub innej czerwonej galaretki (np. poziomkowa, truskawkowa, wiśniowa)
- 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1800ml wody
- 100-120g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Blachę prostokątną wyłożyć folią spożywczą. Trzeba to zrobić porządnie, by przy wlewaniu galaretki folia nam się nie podniosła. Zagotować 800ml wody i rozpuścić w niej 2 i pół galaretki. Gdy wystygnie (ale nie stężeje) dolać 200ml niesłodzonego mleka skondensowanego, wymieszać. Wylać na blaszkę. Zostawić do całkowitego stężenia (można dać do lodówki, by przyspieszyć ten proces). Gdy warstwa z mlekiem całkowicie zastygnie przygotowujemy warstwę "czystą". Gotujemy 1000ml wody i wsypujemy do niej 2 i pół galaretki. Porządnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i wylewamy ostrożnie na warstwę "mleczną". Zostawiamy do zastygnięcia.
Przygotowujemy foremkę w kształcie serca lub w innym wybranym kształcie. Wycinamy w galaretce wybrane kształty. Należy naciskać foremką do samego dna, by dobrze nacinać galaretkę. Podważać galaretkę od spodu np. szerokim nożem, czy łopatką. Oddzielić od "reszty". Ja, gotowe galaretki nakładałam na silikonową stolnicę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać galaretki tworząc paseczki lub krateczkę. Pozostawić do ostygnięcia.
Z przepisu otrzymamy ok. 30szt. galaretek (wszystko zależy od wielości foremki).
Jesli dla fanow galaretek, to cos dla mnie!
OdpowiedzUsuńApetyczne i baardzo walentynkowe!
:)
Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl