Telefon...Odbieram: "Upieczesz coś szybko na dzisiejsze spotkanie?" Chwila zastanowienia "Ok. Tylko co?" - "Może jakąś babkę?". W ten właśnie sposób powstała babka śmietankowa, którą widzicie przed sobą. Czasu było niewiele więc i przepis nie mógł być czasochłonny. Powstała szybko i równie szybko zniknęła ze stołu, choć była jeszcze trochę ciepła.
Dla kogo:
- dla lubiących proste przepisy
- dla tych, którzy lubią nieprzekombinowane ciasta
- dla mających ochotę na spróbowanie babki o wspaniałym śmietankowym aromacie i smaku
- 4 jajka
- 200g cukru pudru
- cukier waniliowy (16g - jedna łyżka)
- 300g mąki pszennej
- 250ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g masła
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier puder i waniliowy ubić, aż do uzyskania gęstej piany. Wlać śmietanę kremówkę i wymieszać. Do małej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i wymieszać. Mieszankę mączną wsypać do ciasta i wymieszać, aż do połączenia składników. Ostudzone masło wlać do ciasta, dosypać zmielone migdały i wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę (jeśli macie metalową formę należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Przepis znalazłam w dodatku do Tiny pt. "Ciasta na każdą okazję" 6/2013.
0 komentarze: