Bardzo lubię włoskie desery, a w tym Tiramisu. Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że wcześniej czy później go wypróbuję. Babka była dobra, ale lukier był genialny. Praktycznie każdy pytał mnie z czego jest zrobiony, bo był tak pyszny. Pierwszy raz wykonywałam babkę z "esamifloresami" w środku i jestem zadowolona z efektów.
Dla kogo:
Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (potrwa to kilka minut). Dodawać jajka (po każdym miksując przez chwilę). Dodać ekstrakt z wanilii. W małej misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Mąkę z proszkami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem. Z powstałej masy odłożyć szklankę lub półtorej szklanki masy i wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym.
Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie rozsmarować ciemną masę a na ciemną rozlać resztę białej (najwygodniej robić to za pomocą łyżki). Piec ok. godzinę w temperaturze 165 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, a następnie wystudzić je na kratce.
Wykonanie lukru:
Masło utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i amaretto - zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto pokryć lukrem.
Przepis znalazłam na blogu i lekko go zmieniłam www.feeriasmakow.blox.pl
Dla kogo:
- dla fanów Tiramisu
- dla lubiących amaretto
- dla szukających wielkanocnych inspiracji
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 170g masła (miękkiego)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- łyżka kakao
- 1/4 szklanki likieru kawowego
- 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej
- 50g miękkiego masła
- 1,75 szkalnki cukru pudru
- 100g serka mascarpone
- 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto
Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (potrwa to kilka minut). Dodawać jajka (po każdym miksując przez chwilę). Dodać ekstrakt z wanilii. W małej misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Mąkę z proszkami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem. Z powstałej masy odłożyć szklankę lub półtorej szklanki masy i wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym.
Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie rozsmarować ciemną masę a na ciemną rozlać resztę białej (najwygodniej robić to za pomocą łyżki). Piec ok. godzinę w temperaturze 165 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, a następnie wystudzić je na kratce.
Masło utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i amaretto - zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto pokryć lukrem.
Przepis znalazłam na blogu i lekko go zmieniłam www.feeriasmakow.blox.pl
0 komentarze: