Dla kogo:
- dla szukających wielkanocnych inspiracji :)
- dla mających ochotę na słodki, ale orzeźwiający mazurek
- dla kochających ten wielkanocny przysmak
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 100g masła (zimnego)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
- żółtko
- 2 łyżki wody
- 400-450g mrożonych wiśni (1 opakowanie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego
- płatki migdałowe (ok. 50g)
- 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie)
Wykonanie ciasta:
Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku).
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy. Zagnieć szybko by zbyt nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kwadratową blaszkę (24x24cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto zostawiając z boku rant (by masa nie wypłynęła). Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niego wysyp ryż, groch lub ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
Wykonanie wiśniowej masy:
Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego i rozpuść w nim 3,5 łyżeczki żelatyny. Wlej sok z żelatyną z powrotem do wiśni i porządnie wymieszaj. Do wiśni dodaj ekstrakt/aromat migdałowy.
Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć należy nałożyć ją na upieczony wcześniej spód. Posypać wiśnie płatkami migdałowymi.
Wykonanie dekoracji:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przełóż do woreczka foliowego, rękawa cukierniczego lub pisaka silikonowego do dekoracji. Z woreczka lub rękawa odetnij końcówkę i czekoladę rozprowadź na mazurku tworząc dowolne paseczki lub esy floresy. Nałóż kilka jajeczek czekoladowych lub migdałów w czekoladzie i voila. Gotowe! Odstaw mazurek do całkowitego zastygnięcia.
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm.
Przepis znalazłąm na stronie: malacukierenka.pl
Cudnie wygląda z tymi jajeczkami :)
OdpowiedzUsuń