Niedawno zostałam obdarowana dużą ilością mąki pełnoziarnistej. Myślałam jak ją wykorzystać i wyszukałam kilka ciekawych przepisów. Powstały dzięki temu: gofry pełnoziarniste oraz babka pełnoziarnista z bananami. Niektórzy nie przepadają za smakiem mąki pełnoziarnistej, a mnie on bardzo przypadł do gustu. Z pewnością będę szukała kolejnych przepisów na jej wykorzystanie. Mam nadzieję, że Wam pełnoziarniste wypieki zasmakują tak bardzo jak mnie.
Dla kogo:
- dla fanów mąki pełnoziarnistej
- dla szukających przepisu na zdrowe ciasteczka
- dla lubiących sobie pochrupać
- 160g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 80g cukru (najlepiej drobnego)
- 120g masła
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 4 łyżki żurawiny
- 4 łyżki rodzynek
Wszystkie składniki poza bakaliami zmiksować ze sobą. Wsypać bakalie i zagnieść, by połączyły się z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Między ciastkami należy zostawić dość duże odstępy gdyż podczas pieczenia ciastka rozleją się trochę na boki. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 190 stopni.
Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 ciasteczek.
Przepis znalazłam na opakowaniu mąki pełnoziarnistej Basia i minimalnie go zmieniłam.
Jak dla mnie, to te ciasteczka prezentują się wspaniale. Też często korzystam z mąki pełnoziarniste do różnych wypieków
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Dziękuję! Ciasteczka są pyszne! Na pewno jeszcze nie raz je wykonam!
Usuńpoproszę do pracy cały kubełek :)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
To przepis z bloga "Moje wypieki"
OdpowiedzUsuńByć może znajduje się również tam. Ja korzystałam z przepisu na mące Basia, o czym napisałam w poście. Pozdrawiam!
UsuńNa kolację kupiłem sobie pełnoziarniste wafelki Tovago (http://tovago.pl/) . Są wyśmienite!
OdpowiedzUsuńTovago (http://tovago.pl/) to pyszne wafelki, które regularnie chrupie w przerwach od pracy. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń