Dla kogo:
- dla osób na diecie bezglutenowej
- dla lubiących przepisy z kaszą jaglaną
- dla mających ochotę na spróbowanie budyniu w nowej wersji
- 2-3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku na mąkę)
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 1-2 łyżki miodu lub cukru
Do rondelka wlać mleko, dodać resztę składników. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając by budyń się nie przypalił. Gdy zacznie wrzeć mieszać go często by był jednolity i nie zrobiły się grudy. Pogotować i sprawdzić, czy nie ma surowego smaku, jeśli nie wyłączyć. Jeśli użyjemy 2 łyżek mąki budyń będzie rzadszy. Jeśli wolimy bardziej gęsty należy dać 3 łyżki mąki.
Budyń jemy z dowolnymi dodatkami lub saute.
Inspirowałam się przepisem znalezionym na www.jadlonomia.com.
0 komentarze: