W związku z tym, że coraz więcej osób prosi mnie o porady związane z pieczeniem postanowiłam napisać post o pieczeniu serników. Serniki zawsze mi opadały (bardzo) tworząc z boku wysoki rant i wklęsły środek. Zawsze bardzo mnie to denerwowało. Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne!
1. Zawsze miel ser.
Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony (w sklepie możecie go znaleźć w opakowaniu jak salceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia).
2. Jaki ser wybrać?
To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek z serami, ja niestety nie polecam. Po pierwsze dlatego, że często są z różnymi dodatkami np. już z masłem przez co sernik może nam nie wyjść, a po drugie pomyślcie co to za jakość sera skoro twaróg kupimy za ok. 15zł za kilo a takie wiaderko już nawet za 7zł/kg.
Polecam próbować piec serniki z serem mascarpone, ricottą czy kremowym serkiem Philadelphia. Te sery nadadzą Waszym wypiekom zupełnie nowy wymiar. Ja w ostatnim czasie jestem fanką łączenia dwóch rodzajów sera np. twarogowego pół na pół z mascarpone.
3. Co zrobić by sernik nie był suchy?
Są dwie możliwości. Jedna z nich to położenie na dnie piekarnika blachy lub naczynia żaroodpornego z wodą, dzięki czemu sernik podczas pieczenia będzie ją "wdychał" i nie będzie suchy. Druga opcja to upieczenie sernika w kąpieli wodnej. Takie sernik należy jednak porządnie owinąć folią aluminiową, by masa serowa nam nie wypłynęła. Po owinięciu blachy sernik wkładamy do większej blaszki wypełnionej do połowy swojej wysokości wodą i pieczemy, aż całkowicie się nie zetnie.
4. Co zrobić by sernik nie opadał?
Sekret poznałam niedawno. Dzięki niemu sernik nie opadnie w ogóle albo tylko trochę. Otóż po upieczeniu sernika należy zostawić go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż całkowicie nie ostygnie. Moja rada: jeśli macie do upieczenia kilka ciast sernik warto zostawić na koniec, żeby spokojnie sobie stygł.
5. Inne rady:
Upieczony i wystudzony sernik dobrze jest włożyć do lodówki - nawet na całą noc! Na pewno nie straci na smaku, a jedynie może zyskać bardziej kremową konsystencję! Oczywiście dobrze było go włożyć z jakimś zabezpieczeniem - owiniętego folią lub w pudełku, żeby nie nasiąknął innymi lodówkowymi zapachami.
Może wy także macie swoje tajne receptury i rady na serniki? Chętnie wysłucham ich i wypróbuję!
Przepisy na moje serniki znajdziecie tu: http://www.maniawypiekania.pl/search/label/Serniki
z tym naczyniem żaroodpornym to nie wpadłabym na pomysł :) ale musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuń