Serniczki fiołkowe z mascarpone



Spróbowanie fiołków w wypiekach chodziło za mną już od roku. Niestety w zeszłym roku się spóźniłam i zdążyły przekwitnąć. W tym roku się udało! Do wykorzystania kwiatów inspiruje mnie moja koleżanka Gosia - blogerka, która jest specjalistką od jadalnych kwiatów i chwastów (www.pinkcake.blox.pl). Kilka ważnych informacji przed pieczeniem: fiołki muszą pochodzić z czystego terenu (najlepiej bez psów, z dala od ulicy). Gdy zrywamy fiołki nie wolno zrywać wszystkich z danej kępki (jeśli chcemy by były tam również w następnym roku)! Powinniśmy sprawdzić czy fiołki pachną (mogą się zdarzyć lepsze i gorsze kępki - zawsze wybieramy te bardziej pachnące). Do jedzenia nadają się wszystkie rodzaje fiołków, jednak pamiętajcie, że muszą one dziko rosnąć - przypadkiem nie kupujcie fiołków w kwiaciarni! :)

Dla kogo:
  • dla kwiatożerców
  • dla tych, którzy mają dostęp do łączki z fiołkami wolnymi od zanieczyszczeń
  • dla ciekawych nowych smaków
Składniki na spód:
  • 100g herbatników
  • 55g masła
Składniki na masę fiołkową:
  • 20g fiołków (miseczka)
  • 40g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na masę serową: 
  • 500g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 140g cukru pudru
  • 120g śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki skórki z cytryny
  • 40ml soku z cytryny
Dekoracja:
  • kilka sztuk świeżych fiołków (mogą być też fiołki karmelizowane) - opcjonalnie


Wykonanie ciasteczkowego spodu:
Rozpuszczamy masło. Herbatniki mielimy na "piasek" i dodajemy do nich rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą wykładamy spód foremek Mocno wciskamy masę palcem, by porządnie się ubiła. Pieczemy 6-8 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Wykonanie fiołków:
Fiołki obieramy z listków i łodyżek, delikatnie płuczemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewamy 2 łyżki soku z cytryny i dwa razy więcej cukru niż ważą fiołki (u mnie 20g fiołków na 40g cukru). Ucieramy fiołki z cukrem, aż masa stanie się wilgotna i fiołki puszczą sok. Nakładamy po łyżeczce masy fiołkowej na wystudzony spód ciasteczkowy.

Wykonanie masy serowej:
Wszystkie podane składniki zmiksować na gładką masę. Gotową masę wylewamy na fiołki i pieczemy ok. 30-40 minut (aż ser się całkowicie zetnie) w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni. Ja swoje foremki włożyłam do prostokątnej blaszki i wlałam wody do połowy wysokości foremek. Po upieczeniu pozostawiamy serniczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bez kąpieli też się upieką tylko mogą być mniej wilgotne w smaku.

Z przepisu otrzymamy ok.10-12 sztuk mini serniczków (w zależności od wielkości foremek, jakie posiadamy).






Inspiracją dla mnie był przepis na sernik nowojorski z fiołkami, który znalazłam na pinkcake.blox.pl.

1 komentarz:

INSTAGRAM