Ciasto orzechowe

 
Ciacho, które upiekłam dla mojej mamy na imieniny. Jako, że moja mama jest fanką Smacznej Pyzy, ciasto pochodzi właśnie z tego bloga z moimi małymi zmianami. Wszystkim smakowało. Proste, a dobre!


Dla kogo:
  • dla fanów orzechów włoskich
  • dla tych, którzy lubią łupać orzechy
  • dla dbających o swój mózg (orzechy=dobra praca mózgu)
Składniki na ciasto:
  • 175g masła
  • 30g cukru trzcinowego
  • 100g cukru białego
  • 4 jajka
  • 150g orzechów włoskich (mielonych)
  • 160g bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • szczypta soli
Składniki na dekorację:
  • 100g gorzkiej czekolady do dekoracji
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk


Wykonanie ciasta:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec odrobinę soli. W dużej misce wymieszać suche składniki: cukier (dwa rodzaje), zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Dodać wystudzone masło i miksować dodając po jednym żółtku. Na końcu wlać ekstrakt pomarańczowy. Do ciasta dodawać powoli pianę ubitą z białek. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić.

Wykonanie dekoracji:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wystudzone ciasto i od razu udekorować połówkami orzechów lu posypać kawałkami orzechów. Odstawić do zastygnięcia.


Blaszka: korytko/keksówka o długości 35cm, dobrze nada się także o długości 30cm




Przepis pochodzi z bloga: www.smacznapyza.blogspot.pl

0 komentarze:

INSTAGRAM