dla szukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta
dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę
Składniki:
budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
3-4 łyżki cukru
1,5 kostki masła (300g) - miękkiego
350-400 ml mleka
Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, mieszając, by się nie przypaliło. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszamy do momentu pojawienia się pęcherzyków. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Przykrywamy folią aluminiową, by nie zrobiła się gruba "budyniowa skóra". Gdy budyń ostygnie dodajemy po trochę masła i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przy miksowaniu należy zwracać uwagę czy masa nam się nie rozwarstwia (budyń np. może obkręcać się wokół mieszadełek miksera). Jeśli
podczas gotowania budyniu powstały grudki to przetrzyj masę przez sito
lub rozetrzyj grudki za pomocą drewnianej łyżki lub kuli. Jeśli masa jest zbyt lejąca należy włożyć ją do lodówki by stężała.
Masa nadaje się zarówno do ciast (jako warstwa kremu np jak tu z malinami) jak i do dekoracji babeczek czy tortów.
Budyń tradycyjny mały czyli na 500ml. Ja zazwyczaj używam bez cukru stąd te 3-4 łyżki cukru w przepisie, choć jak użyjesz z cukrem też będzie ok, ale masa będzie słodsza:) Pozdrawiam!!
Czy mozesz napisac jakiej wielkosci budyn? Na 500ml mleka czy 750? Z cukrem czy lepszy bez? Pozdrawiam Kamila
OdpowiedzUsuńBudyń tradycyjny mały czyli na 500ml. Ja zazwyczaj używam bez cukru stąd te 3-4 łyżki cukru w przepisie, choć jak użyjesz z cukrem też będzie ok, ale masa będzie słodsza:) Pozdrawiam!!
Usuń