Dla kogo:
- dla fanów czekolady
- dla szukających prostego i szybkiego przepisu na muffinki
- dla tych, którym nie wystarcza czekolada pod zwykła postacią
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 50g czekoladowych kropelek lub czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
- jajko
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
Mieszamy ze sobą suche składniki (poza czekoladą). Dodajemy składniki mokre i miksujemy.Dosypujemy czekoladowe kropelki (lub czekoladę w kawałkach).
Masę nakładamy prawie do pełna papilotek/zagłębień pozostawiając ok. 1 cm luzu. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180stopni. Można sprawdzić czy muffinka jest upieczona za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia. Gotowe można po prostu zjeść lub też udekorować kremem.
Polecam krem do dekoracji babeczek, krem waniliowy lub też krem budyniowy.
Przepis znalazłam na blogu: ciastkozercy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz