dla szukających prostego i szybkiego przepisu na muffinki
dla tych, którym nie wystarcza czekolada pod zwykła postacią
Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
50g czekoladowych kropelek lub czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
Składniki mokre:
jajko
szklanka mleka
pół szklanki oleju
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki (poza czekoladą). Dodajemy składniki mokre i miksujemy.Dosypujemy czekoladowe kropelki (lub czekoladę w kawałkach).
Masę nakładamy prawie do pełna papilotek/zagłębień pozostawiając ok. 1 cm luzu. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180stopni. Można sprawdzić czy muffinka jest upieczona za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia. Gotowe można po prostu zjeść lub też udekorować kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz