Dla kogo:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodawać cukier partiami cały czas ubijając (zawsze wkładam palec do masy sprawdzając czy pod palcami przestają być wyczuwalne grudki cukru). Dopiero gdy masa jest gładka dodać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do osobnej miski i partiami dodawać do masy. Należy mieszać bardzo delikatnie (najlepiej w jednym kierunku), aż cała mąka ładnie połączy się z resztą masy. Gdy w masie nie będzie grudek i zaczną pojawiać się na jej powierzchni pęcherzyki to znak, że możemy ją delikatnie wylać do tortownicy. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia (ale tylko na spodzie) lub wystarczy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.
Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu biszkopt możemy przekroić na 2 lub 3 krążki.
Z tego przepisu otrzymamy ładny biszkopt na tortownicy 24-26cm, natomiast jeśli mamy większą formę musimy zwiększyć ilość składników.
Przepis otrzymałam od mojej szwagierki.
- dla szukających przepisu, na którym można polegać
- dla lubiących tworzyć swoje własne smaki tortów
- dla mających ochotę na biszkopcik z owocami
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej (im mniejszy typ tym lepiej np. 450, 400 a nawet 380)
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodawać cukier partiami cały czas ubijając (zawsze wkładam palec do masy sprawdzając czy pod palcami przestają być wyczuwalne grudki cukru). Dopiero gdy masa jest gładka dodać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do osobnej miski i partiami dodawać do masy. Należy mieszać bardzo delikatnie (najlepiej w jednym kierunku), aż cała mąka ładnie połączy się z resztą masy. Gdy w masie nie będzie grudek i zaczną pojawiać się na jej powierzchni pęcherzyki to znak, że możemy ją delikatnie wylać do tortownicy. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia (ale tylko na spodzie) lub wystarczy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.
Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu biszkopt możemy przekroić na 2 lub 3 krążki.
Z tego przepisu otrzymamy ładny biszkopt na tortownicy 24-26cm, natomiast jeśli mamy większą formę musimy zwiększyć ilość składników.
Przepis otrzymałam od mojej szwagierki.
A upieczony biszkotp,przed wyjęciem z formy warto rzucić(upuścić na blat),żeby uwolnić pęcherzyki powietrza dzięki czemu biszkopt nie opadnie-spróbuj,polecam:)
OdpowiedzUsuń