Jeśli ktoś z Was lubi banany to musi wypróbować te domowe lody bananowe! Przyznam się Wam, że fanką bananów nie jestem, ale smak lodów bardzo przypadł mi do gustu.
Dla kogo:
Wykonanie z maszyną do lodów:
Misę maszyny do lodów schłódź w zamrażalniku ok. 10 godzin. Składniki włóż do lodówki, by je schłodzić.
Banany rozgnieć widelcem, a najlepiej zblenduj. Śmietanę ubij na sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki razem i włóż je do lodówki (tak, by osiągnęły temperaturę 5-10 stopni). Włącz urządzenie i wlej do niego masę.
Najlepiej podawać z pokrojonymi na plasterki bananami. Wykonanie bez maszyny do lodów:
Banany rozgnieć widelcem, a najlepiej zblenduj. Śmietanę ubij na
sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki razem i włóż je do lodówki (tak, by
osiągnęły temperaturę 5-10 stopni). Wlej masę do pojemnika i włóż do zamrażarki. By lody się nie rozwarstwiły należy je co jakiś czas przemieszać - np. co godzinę (będą wtedy także bardziej puszyste). Mrozić minimum 3 godziny. Najlepiej podawać z pokrojonymi na plasterki bananami.
Dla kogo:
- dla kochających wszystko co bananowe
- dla mających ochotę spróbować zrobić domowe lody
- dla szukających orzeźwienia
- 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe) + banan do dekoracji
- 250ml mleka
- 150ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 2 łyżki miodu
Wykonanie z maszyną do lodów:
Misę maszyny do lodów schłódź w zamrażalniku ok. 10 godzin. Składniki włóż do lodówki, by je schłodzić.
Banany rozgnieć widelcem, a najlepiej zblenduj. Śmietanę ubij na sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki razem i włóż je do lodówki (tak, by osiągnęły temperaturę 5-10 stopni). Włącz urządzenie i wlej do niego masę.
Najlepiej podawać z pokrojonymi na plasterki bananami. Wykonanie bez maszyny do lodów:
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńWitam :) mam pytanie jak długo takie lody można trzymać w zamrazalce? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że długo! Najważniejsze jest to, że jak już raz się rozmrożą to nie można ich ponownie zamrozić!
Usuń