Ciasto bardzo łatwe, wręcz banalne. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to wcześniejsze wyciągnięcie składników z lodówki, tak, by masło było miękkie. Ciasto zrobiło furorę w mojej rodzinie, która lubi ciasta bez udziwnień :). Upiekłam jedno, a szwagierka już następnego dnia piekła z tego przepisu kolejne. Można je upiec z innymi owocami sezonowymi. Bardzo polecam!
Dla kogo:
- dla fanów truskawek
- dla szukających przepisu na ciasto z sezonowymi owocami
- dla lubiących proste w wykonaniu wypieki
- 340g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190g miękkiego masła
- 250g cukru (najlepiej drobnego)
- 3 jajka
- 190ml mleka
- truskawki (ok. 300g) lub inne owoce - ok. 2,5 szklanki owoców
- 3 łyżki brązowego cukru (demerara)
Wykonanie ciasta:
Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50 minut.
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm
Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybkie, świeże, proste", zmieniłam w nim owoce i zwiększyłam ilość składników na inną blaszkę.
Super ciasto. Ja też robię takie proste ucierane są one bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń