Jagodzianki...marzyły mi się od dawna, ale jakoś bałam się je zrobić...Zawsze z rezerwą podchodzę do drożdżowych wypieków, ale wszystko wyszło świetnie. Jak to mawiają: nie taki diabeł straszny :). Bardzo polecam! Są przepyszne! Ciasto delikatne, mięciutkie, a jagodowy środek...mniam - musicie ich spróbować!
Dla kogo:
Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło. Nie dopuścić do wrzenia. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące!
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, ciepłe mleko oraz cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Polecam wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, ale oczywiście można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości).
Wykonanie farszu:
Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody wymieszać w misce z dwiema łyżkami cukru pudru. Jeśli byłyby bardzo mokre należy je odsączyć dociskając do nich lekko ręcznik papierowy.
Wykonanie ciasta ciąg dalszy:
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-1cm grubości i wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem - najlepiej za pomocą pędzelka).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować je z góry glazurą - jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odstawić na chwilę (ok. 10-15minut) do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
Wykonanie lukru:
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą na jednolitą masę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ani zbyt wodnisty. W razie gdyby był zbyt gęsty dodać wody, a w razie gdyby był zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru.
Po upieczeniu jagodzianki studzimy na kratce a następnie polewamy lukrem. Odstawiamy na chwilę do zastygnięcia lukru.
Składniki na ok. 15 sztuk jagodzianek.
Przepis znalazłam na stronie www.slodkiefantazja.pl i wprowadziłam w nim drobne zmiany.
Dla kogo:
- dla fanów domowych wypieków
- dla chcących przenieść się w świat dzieciństwa
- dla lubiących drożdżowe wypieki
- 250ml mleka
- 450g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 80g masła
- 70g cukru
- jajko
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- 400g borówek (jagód)
- 2 cukru pudru
- jajko
- 2 łyżki mleka
- 250g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło. Nie dopuścić do wrzenia. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące!
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, ciepłe mleko oraz cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Polecam wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, ale oczywiście można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości).
Wykonanie farszu:
Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody wymieszać w misce z dwiema łyżkami cukru pudru. Jeśli byłyby bardzo mokre należy je odsączyć dociskając do nich lekko ręcznik papierowy.
Wykonanie ciasta ciąg dalszy:
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-1cm grubości i wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem - najlepiej za pomocą pędzelka).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować je z góry glazurą - jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odstawić na chwilę (ok. 10-15minut) do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
Wykonanie lukru:
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą na jednolitą masę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ani zbyt wodnisty. W razie gdyby był zbyt gęsty dodać wody, a w razie gdyby był zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru.
Po upieczeniu jagodzianki studzimy na kratce a następnie polewamy lukrem. Odstawiamy na chwilę do zastygnięcia lukru.
Składniki na ok. 15 sztuk jagodzianek.
Przepis znalazłam na stronie www.slodkiefantazja.pl i wprowadziłam w nim drobne zmiany.
0 komentarze: