Dla kogo:
- dla fanów kruchych ciast
- dla lubiących ciasta z orzeźwiającym akcentem
- dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa
- 6 jajek
- 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu)
- szklanka cukru + 3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g mąki krupczatki
- 2 łyżki kakao
- słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka)
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku do pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakaa i ponownie wyrobić. Wszystkie 3 części odłożyć do lodówki (najlepiej owinięte w folię spożywczą).
Wykonanie piany z białek:
Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno.
Wykonanie całego ciasta:
Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego. Na kakaowe ciasto nałożyć dżem lub owoce z kompotu (bez syropu - syrop wypić :) ). Na owoce nałożyć pianę z białek a na nią zetrzeć kulkę ciasta białego. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Blaszka: prostokątna
Wielbię to ciacho! Proste i pyszne ;) Nie można nie lubić ;)
OdpowiedzUsuńKocham pleśniaczka:)
OdpowiedzUsuń