Kruszaniec vel Pleśniak


Dla kogo:
  • dla fanów kruchych ciast
  • dla lubiących ciasta z orzeźwiającym akcentem
  • dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa
Składniki:
  • 6 jajek
  • 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu)
  • szklanka cukru + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka)

Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku do pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakaa i ponownie wyrobić. Wszystkie 3 części odłożyć do lodówki (najlepiej owinięte w folię spożywczą).

Wykonanie piany z białek:
Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno.

Wykonanie całego ciasta:
Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego. Na kakaowe ciasto nałożyć dżem lub owoce z kompotu (bez syropu - syrop wypić :) ). Na owoce nałożyć pianę z białek a na nią zetrzeć kulkę ciasta białego. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Blaszka: prostokątna


2 komentarze:

INSTAGRAM