Dla kogo:
Wykonanie:
Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać (najlepiej ubijaczką do białek, rózgą kuchenną lub czymś podobnym, by rozbić dobrze żółtka). Masę mieszać, aż zacznie bulgotać (pojawią się bąbelki) i zjaśnieje i zgęstnieje. U mnie trwało to ok. 20 minut. Wtedy ściągnąć z kuchenki i przelać krem do słoików. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Przepis zaczerpnęłam ze strony kotlet.tv.
- dla fanów kwaśnych smaków
- dla szukających bazy pod kremy do tortów
- dla pragnących orzeźwienia
- sok z dwóch cytryn średniej wielkości
- 120g masła
- 3 żółtka
- 80g cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać (najlepiej ubijaczką do białek, rózgą kuchenną lub czymś podobnym, by rozbić dobrze żółtka). Masę mieszać, aż zacznie bulgotać (pojawią się bąbelki) i zjaśnieje i zgęstnieje. U mnie trwało to ok. 20 minut. Wtedy ściągnąć z kuchenki i przelać krem do słoików. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Przepis zaczerpnęłam ze strony kotlet.tv.
0 komentarze: