Dzwoni mąż: "Kupić lody?" Ja: "Możesz kupić chyba, że chcesz, żebym zrobiła malinowe? Mogę zrobić w każdej chwili". Mąż: "To zrób. Ja już jadę". I tym sposobem 20 minut później już jedliśmy wspaniałe lody malinowe. Posiadanie maszynki do lodów to jednak świetna sprawa.
Dla kogo:
- dla malinomaniaków
- dla chcących się ochłodzić
- dla kochających domowe wyroby
- 250g malin
- 125ml mleka
- 125ml śmietany 30 lub 36%
- 2 łyżki miodu
Zmiksować maliny jednolity mus. Do malin dodać mleko, śmietankę i miód. Zmiksować całość tak by składniki się połączyły. Włożyć miskę z musem do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut (może być krócej). Włączyć maszynę, przelać do niej masę i mieszać ok. 10-15 minut. Należy kontrolować konsystencję by nam odpowiadała. Polecam podawać od razu po przygotowaniu. Masę można zamrozić.
Wykonanie bez maszyny:
Zmiksować maliny jednolity mus. Do malin dodać mleko, śmietankę i miód. Zmiksować całość tak by składniki się połączyły.Wlać masę do pojemnika i włożyć go do zamrażarki. Polecam mieszać masę co ok. 30-60 minut by równomiernie się zamrażała i nie rozwarstwiła, ale nie jest to konieczne. Czas mrożenia będzie się różnił w zależności od zamrażarki jaką posiadamy. Będzie się wahał od 2-8 godzin.
0 komentarze: