Sernik krakowski


Dla kogo:
  • dla mających ochotę na sernik z prawdziwym pieczonym spodem
  • dla szukających przepisu na kremowy, mokry sernik
  • dla chcących spróbować słynnego sernika krakowskiego
Składniki na spód:
  • 300g mąki krupczatki
  • żółtko
  • 150g zimnego masła
  • łyżka śmietany 12 lub 18%
  • 100g cukru pudru
Składniki na masę serową:
  • 1,3-1,5 kg białego sera (najbardziej lubię gotowy twaróg trzykrotnie zmielony lub można kupić zwykły ser i zmielić w maszynce)
  • 150g śmietany 18%
  • 8 jajek + 1 białko
  • 250g cukru
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g rodzynek
Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie spodu:
Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder,  łyżkę śmietany, żółtko. Zagnieść ciasto i owinąć je folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Wykonanie masy serowej:
Ser dwa razy zmielić w maszynce. Jeśli mamy ser wiaderkowy lub zmielony to oczywiście pomijamy ten krok. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Nie mogą być wyczuwalne grudki cukru. Dodawać po 1 żółtku i po trochę sera. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Chwilę pomiksować. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją w masę serową. Na samym końcu dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy i rodzynki. Delikatnie wymieszać łyżką.

Wykonanie sernika c.d.:
Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części. 1/3 ciasta zostawić na później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia (najlepiej sam spód) lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta (z odłożonej wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę. 
Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia.

Wykonanie lukru:
Cukier puder i sok z cytryny dajemy do małej miseczki i ucieramy na gładką masę (na początek dajemy tylko 2 łyżki soku). Gdyby konsystencja była zbyt rzadka dodajemy cukru, gdyby była zbyt gęsta dodajemy soku.

Blacha: tortownica o średnicy 24cm




Moje rady jak upiec idealny sernik znajdziecie tutaj.

Przepis z małymi zmianami możecie znaleźć na blogu www.mirabelkowy.blogspot.com

0 komentarze:

INSTAGRAM