Dla kogo:
- dla mających ochotę na sernik z prawdziwym pieczonym spodem
- dla szukających przepisu na kremowy, mokry sernik
- dla chcących spróbować słynnego sernika krakowskiego
- 300g mąki krupczatki
- żółtko
- 150g zimnego masła
- łyżka śmietany 12 lub 18%
- 100g cukru pudru
- 1,3-1,5 kg białego sera (najbardziej lubię gotowy twaróg trzykrotnie zmielony lub można kupić zwykły ser i zmielić w maszynce)
- 150g śmietany 18%
- 8 jajek + 1 białko
- 250g cukru
- 100g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100g rodzynek
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie spodu:
Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder, łyżkę śmietany, żółtko. Zagnieść ciasto i owinąć je folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Wykonanie masy serowej:
Ser dwa razy zmielić w maszynce. Jeśli mamy ser wiaderkowy lub zmielony to oczywiście pomijamy ten krok. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Nie mogą być wyczuwalne grudki cukru. Dodawać po 1 żółtku i po trochę sera. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Chwilę pomiksować. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją w masę serową. Na samym końcu dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy i rodzynki. Delikatnie wymieszać łyżką.
Wykonanie sernika c.d.:
Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części. 1/3 ciasta zostawić na później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia (najlepiej sam spód) lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta (z odłożonej wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę.
Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia.
Wykonanie lukru:
Cukier puder i sok z cytryny dajemy do małej miseczki i ucieramy na gładką masę (na początek dajemy tylko 2 łyżki soku). Gdyby konsystencja była zbyt rzadka dodajemy cukru, gdyby była zbyt gęsta dodajemy soku.
Blacha: tortownica o średnicy 24cm
Moje rady jak upiec idealny sernik znajdziecie tutaj.
Przepis z małymi zmianami możecie znaleźć na blogu www.mirabelkowy.blogspot.com
0 komentarze: