W tym roku postanowiłam zaszaleć z jagodami i kupiłam ich ponad 3 kilo. Także powstały pierogi, lody, ciasta i oczywiście trochę zamroziłam. Sernik jest świetny! Przepis znalazłam w internecie, ale spód wymieniłam na inny i dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę".
Dla kogo:
- dla tych, którym zepsuł się piekarnik
- dla kochających ciasta bez pieczenia
- dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie
- 80g płatków kukurydzianych
- 50g płatków migdałowych
- 100g masła
- 150g białej czekolady
- 1200g jogurtu greckiego (3 duże opakowania)
- 60g żelatyny w proszku
- 200g cukru pudru
- 350g jagód (borówek)
- 50g groszków z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona na małe kawałki
- 200g jagód
- 90g cukru pudru
- 100ml wody
- 20g żelatyny w proszku
- garść jagód
- garść groszków z białej czekolady
Masło stopić wraz z białą czekoladą w kąpieli wodnej dodać do tego płatki kukurydziane i migdałowe. Wymieszać i wyłożyć na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Docisnąć ręką, by masa dobrze się ułożyła w blaszce. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Wykonanie masy jogurtowej:
175g jagód (połowę) zblendować na jednolity mus wraz z cukrem pudrem. Lekko podgrzać. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę by napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewać, aż do momentu aż się rozpuści (nie gotować). Dodać ją do ciepłego (nie gorącego) musu jagodowego. Wymieszać.
Jogurty wyłożyć do dużej miski. Do masy jagodowej dodać 3-5 łyżek jogurtu, by ją zahartować. Letni mus jagodowy dodać do reszty jogurtu i zmiksować, by powstała jednolita masa. Dodać pozostałe jagody (175g) oraz groszki z białej czekolady i wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki.
Wykonanie galaretki:
Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 4-5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić na chwilę by napęczniała. Podgrzać, aż się rozpuści. Jagody zblendować z cukrem pudrem na jednolitą masę. Mus jagodowy delikatnie podgrzać a następnie dodać do niego rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę wystudzić i wlać na masę jogurtową. Wstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Gdy galaretka zacznie tężeć nasypać na nią borówki i groszki białej czekolady. Można to także zrobić później, ale mogą odpadać, a tak to się przykleją do galaretki.
Blacha: tortownica 24cm
Ale piękny ten sernik, musi być bardzo, bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńJagodowa uczta.
Niebo w gębie! jadłam i gorąco polecam, moi chłopcy zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń