Ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na długie bawienie się z masami, pieczeniem itd. Składniki wrzucamy do miski, zostawiamy na kilka godzin, potem mieszamy, owoce, kruszonka, pieczemy i tyle!
Dla kogo:
- dla niemających czasu na pieczenie
- dla lubiących drożdżowe ciasta pod każdą postacią
- dla chcących spróbować drożdżowego na nowy sposób
- 100g drożdży
- 240g cukru (kopiata szklanka)
- łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka (ok. 180ml)
- 650g mąki pszennej
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 60g cukru pudru
- 90g miękkiego masła
- ok. 750g owoców do posypania ciasta (mogą być mieszane) u mnie: jagody, agrest, morele i czereśnie
Do dużej miski lub garnka wsypujemy składniki w wymienionej w przepisie kolejności. Na początek kruszymy drożdże i zasypujemy cukrami (białym i waniliowym). Na to wlewamy rozbełtane jajka, olej i mleko. Przesiewamy na to mąkę i wrzucamy na górę szczyptę soli. Całość odstawiamy na minimum 3 godziny. Przykrywamy garnek/miskę ściereczką. Po ty czasie mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę, masło i cukier puder wyrobić palcami. Gdy składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.
Przepis na ciasto otrzymałam od mojej szwagierki. Zmieniłam w nim kruszonkę, bo moja bardziej mi smakuje :).
Uwielbiam ciasto drożdżowe :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/