Zawsze przygotowując zaskakujące ciasta pytam gości z czego jest zrobione. Tym razem nikomu nie udało się zgadnąć głównego składnika jakim jest tu pietruszka!
Kocham syrop klonowy i orzechy pekan (z włoskimi też ta pewno będzie pyszne) także nie mogłam się oprzeć gdy znalazłam ten przepis. Od razu znalazł się na mojej długiej liście wypieków do wypróbowania. Upiekłam i się zakochałam. Wilgotne, miękkie ciasto i ta masa z serka mascarpone z syropem klonowym! Mniam!
Dla kogo:
- dla fanów nowości
- dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast
- dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej
- 250g masła
- 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara)
- 5 jajek
- 140g syropu klonowego
- 360g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 jabłka
- 360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej)
- 75g orzechów pekan (lub włoskich)
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- 375g serka mascarpone (może być nawet 500g)
- 5 łyżek syropu klonowego
- kilka sztuk orzechów pekan (lub włoskich do dekoracji)
Masło rozpuścić z cukrem, syropem klonowym i zostawić by ostygło. Pietruszkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy pokroić na kawałki. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie przeciąć na pół i wycisnąć z niej sok. Jajka ubić na pianę i wlać do nich przestudzone masło z cukrem i syropem. Krótko zmiksować. Mąkę przesiać w osobnej misce i wymieszać ją z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do reszty ciasta i krótko zmiksować. Dodać jabłka, pietruszkę, sok i skórkę pomarańczową oraz orzechy. Wymieszać łyżką, aż składniki się połączą.
Dwie blaszki o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Nałożyć ciasto po równo do dwóch form. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, aż do "suchego patyczka". Najlepiej po upieczeniu studzić na kratce.
Wykonanie masy:
Serek mascarpone zmiksować z syropem klonowym.
Upieczone ciasta przełożyć masą z serka (większość wykorzystać na środek) zostawiając część na górną cienką warstwę. Po posmarowaniu górnej warstwy ułożyć na masie dekoracyjnie połówki orzechów.
Ciasto włożyć do lodówki lub podawać od razu.
Blacha: dwie formy o średnicy 24cm
Przepis znalazłam na blogu: madebymomandson.pl i lekko go zmodyfikowałam.
Moje pierwsze skojarzenie to - Koliber :) Też przepyszne ciasto, które mogę ze spokojem polecić. Z pietruszką jeszcze ciasta nie piekłam, ale uwielbiam wszelkie kombinacje z ziemniakami, marchewka, cukinią, buraczkami, szpinakiem czy kaszami i fasolą. Brak mi odwagi tylko na kiszoną kapustę. Świetne! Z chęcią skosztowałabym kawałka.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie, aktualnie przeprowadzam konkurs: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl