Ciasto pietruszkowe z syropem klonowym i orzechami pekan


Zawsze przygotowując zaskakujące ciasta pytam gości z czego jest zrobione. Tym razem nikomu nie udało się zgadnąć głównego składnika jakim jest tu pietruszka! 
Kocham syrop klonowy i orzechy pekan (z włoskimi też ta pewno będzie pyszne) także nie mogłam się oprzeć gdy znalazłam ten przepis. Od razu znalazł się na mojej długiej liście wypieków do wypróbowania.  Upiekłam i się zakochałam. Wilgotne, miękkie ciasto i ta masa z serka mascarpone z syropem klonowym! Mniam!

Dla kogo:
  • dla fanów nowości
  • dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast
  • dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • 250g masła
  • 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara)
  • 5 jajek
  • 140g syropu klonowego
  • 360g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 jabłka 
  • 360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej)
  • 75g orzechów pekan (lub włoskich)
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
Składniki na krem i dekorację:
  • 375g serka mascarpone (może być nawet 500g)
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • kilka sztuk orzechów pekan (lub włoskich do dekoracji)
 Wykonanie ciasta:
Masło rozpuścić z cukrem, syropem klonowym i zostawić by ostygło. Pietruszkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy pokroić na kawałki. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie przeciąć na pół i wycisnąć z niej sok. Jajka ubić na pianę i wlać do nich przestudzone masło z cukrem i syropem. Krótko zmiksować. Mąkę przesiać w osobnej misce i wymieszać ją z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do reszty ciasta i krótko zmiksować. Dodać jabłka, pietruszkę, sok i skórkę pomarańczową oraz orzechy. Wymieszać łyżką, aż składniki się połączą. 
Dwie blaszki o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Nałożyć ciasto po równo do dwóch form. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, aż do "suchego patyczka".  Najlepiej po upieczeniu studzić na kratce. 

Wykonanie masy:
Serek mascarpone zmiksować z syropem klonowym.

Upieczone ciasta przełożyć masą z serka (większość wykorzystać na środek) zostawiając część na górną cienką warstwę. Po posmarowaniu górnej warstwy ułożyć na masie dekoracyjnie połówki orzechów. 
Ciasto włożyć do lodówki lub podawać od razu.

Blacha: dwie formy o średnicy 24cm




Przepis znalazłam na blogu: madebymomandson.pl i lekko go zmodyfikowałam.

1 komentarz:

  1. Moje pierwsze skojarzenie to - Koliber :) Też przepyszne ciasto, które mogę ze spokojem polecić. Z pietruszką jeszcze ciasta nie piekłam, ale uwielbiam wszelkie kombinacje z ziemniakami, marchewka, cukinią, buraczkami, szpinakiem czy kaszami i fasolą. Brak mi odwagi tylko na kiszoną kapustę. Świetne! Z chęcią skosztowałabym kawałka.

    Zapraszam serdecznie do mnie, aktualnie przeprowadzam konkurs: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM