Dla kogo:
- dla kochających dania z jajek pod każdą postacią
- dla mających ochotę na ciepłe śniadanie
- dla fanów omletów
- 3 jajka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki (może być pszenna lub kukurydziana)
- szklanka owoców (np. borówek, malin, truskawek, brzoskwiń lub innych)
- masło (do smażenia)
- jogurt lub śmietana do polania
- cukier puder do posypania - opcjonalnie
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Gdy białka będą ubite dodajemy mąkę wraz z żółtkami i delikatnie mieszamy (nie ubijamy) tak by masa stała się jednolita. Na patelnię kładziemy kawałek masła i rozgrzewamy je (najlepiej zrobić to równocześnie na dwóch patelniach). Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę i smażymy kilka minut, następnie obracamy omlet na drugą stronę (najlepiej przełożyć go na drugą patelnię z również wcześniej rozgrzanym masłem). Smażymy z drugiej strony. Gotowy omlet polewamy śmietanką/jogurtem a następnie posypujemy owocami. Jeśli wg nas jest mało słodki posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze: