Staram się gotować zdrowo i używać jak najmniej oleju a jak najwięcej warzyw i owoców. Dziś przedstawiam Wam placuszki, które w składzie nie mają cukru, a są smaczne i zdrowe. Jeśli macie patelnię beztłuszczową to upieczecie je bez tłuszczu, a jeśli takiej nie macie to warto smażyć je na oleju kokosowym. Oczywiście jeśli nie macie borówek to sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam!
Dla kogo:
- dla zastanawiających się co z robić z jagodami
- dla lubiących zdrowe dania bez cukru
- dla placuszkomanów
- 400g jogurtu greckiego
- 250g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g jagód/borówek
- miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie
Wykonanie:
Jajka wymieszać z jogurtem greckim i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wsypać borówki i wymieszać łyżką.
Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń