Tarta z lemon curd i cytrynową bezą


Ciasto jest wspaniałe. Nie jest, ani za kwaśne, ani za słodkie! Orzeźwiający lemon curd i do tego słodka beza i oczywiście chrupiące ciasto kruche...mmmm - musicie go spróbować! Plusem tego ciasta jest to, że można przygotowywać je partiami. Zrobić lemon curd, a ciasto kruche zawsze można upiec dzień czy nawet dwa dni wcześniej. Wystarczy zrobić bezę i gotowe!

Dla kogo:
  • dla chcących spróbować bezy w nowej odsłonie
  • dla mających w lodówce gotowy lemon curd i zastanawiających się co z nim zrobić
  • dla fanów kwaskowatych wypieków
Składniki na ciasto:
  • 130g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 80g masła
  • żółtko
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
Składniki na cytrynowy krem:
Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj. Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji.
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało jak najmniejszą styczność z ciepłymi rękami trzeba to robić szybko lub pomóc sobie mikserem. Schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, tworząc z boku ranty z ciasta. Ja użyłam formy do keksówki o wymiarach 12x35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie w formie ceramicznych kulek lub grochu, ryżu czy fasoli, by zbytnio nie urosło. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym ściągnąć obciążniki i piec jeszcze 5 minut, by się lekko zarumieniło.  
Gdy ciasto będzie wystudzone rozsmarować na nim warstwę lemon curd.

Wykonanie bezy:
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier puder. Należy miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a pod palcami nie będą wyczuwalne grudki cukru. Pianę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na lemon curd. Jeśli nie mamy rękawa i końcówek możemy po prostu nałożyć pianę łyżką.
Ciasto włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana.
Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny).







Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl

1 komentarz:

  1. Zawsze chciałam spróbować lemon curd'u ale chyba nieprędko będzie mi to dane :)
    Tarta wygląda smakowicie :) Skusiłabym się!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM