Ciasto jest wspaniałe. Nie jest, ani za kwaśne, ani za słodkie! Orzeźwiający lemon curd i do tego słodka beza i oczywiście chrupiące ciasto kruche...mmmm - musicie go spróbować! Plusem tego ciasta jest to, że można przygotowywać je partiami. Zrobić lemon curd, a ciasto kruche zawsze można upiec dzień czy nawet dwa dni wcześniej. Wystarczy zrobić bezę i gotowe!
Dla kogo:
- dla chcących spróbować bezy w nowej odsłonie
- dla mających w lodówce gotowy lemon curd i zastanawiających się co z nim zrobić
- dla fanów kwaskowatych wypieków
- 130g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 80g masła
- żółtko
- 3 białka
- 150g cukru pudru
Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj. Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji.
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało jak najmniejszą styczność z ciepłymi rękami trzeba to robić szybko lub pomóc sobie mikserem. Schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, tworząc z boku ranty z ciasta. Ja użyłam formy do keksówki o wymiarach 12x35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie w formie ceramicznych kulek lub grochu, ryżu czy fasoli, by zbytnio nie urosło. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym ściągnąć obciążniki i piec jeszcze 5 minut, by się lekko zarumieniło.
Gdy ciasto będzie wystudzone rozsmarować na nim warstwę lemon curd.
Wykonanie bezy:
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier puder. Należy miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a pod palcami nie będą wyczuwalne grudki cukru. Pianę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na lemon curd. Jeśli nie mamy rękawa i końcówek możemy po prostu nałożyć pianę łyżką.
Ciasto włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana.
Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny).
Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl
Zawsze chciałam spróbować lemon curd'u ale chyba nieprędko będzie mi to dane :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda smakowicie :) Skusiłabym się!