Domowe śliwki w czekoladzie


Bajecznie łatwy przepis na domowe słodkości! Polecam fanom suszonych śliwek. Spróbujcie też wersji z marcepanem.   

Dla kogo:

  • dla kochających suszone śliwki
  • dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :))
  • dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem
Składniki:
  • 150g śliwek suszonych
  • 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa)
  • 50ml wódki
  • 25ml rumu 

Wykonanie:
Śliwki wkładamy do miski lub garnka i zalewamy mieszanką rumu i wódki. Odkładamy na całą noc.
Rano, odsączamy śliwki z nadmiaru alkoholu na sitku lub ręcznikach papierowych. Jeśli będą zbyt mokre czekolada może się do nich nie przykleić. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki wrzucamy do rozpuszczonej czekolady, obtaczając by się nią całe okryły i odkładamy na papier do pieczenia, silikonową stolnicę lub kratkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy włożyć śliwki do lodówki, by przyspieszyć zastyganie czekolady.


0 komentarze:

INSTAGRAM