Bajecznie łatwy przepis na domowe słodkości! Polecam fanom suszonych śliwek. Spróbujcie też wersji z marcepanem.
Dla kogo:
- dla kochających suszone śliwki
- dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :))
- dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem
- 150g śliwek suszonych
- 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa)
- 50ml wódki
- 25ml rumu
Wykonanie:
Śliwki wkładamy do miski lub garnka i zalewamy mieszanką rumu i wódki. Odkładamy na całą noc.
Rano, odsączamy śliwki z nadmiaru alkoholu na sitku lub ręcznikach papierowych. Jeśli będą zbyt mokre czekolada może się do nich nie przykleić. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki wrzucamy do rozpuszczonej czekolady, obtaczając by się nią całe okryły i odkładamy na papier do pieczenia, silikonową stolnicę lub kratkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy włożyć śliwki do lodówki, by przyspieszyć zastyganie czekolady.
0 komentarze: