Bajecznie łatwy przepis na domowe słodkości! Polecam fanom suszonych śliwek. Spróbujcie też wersji z marcepanem. Dla kogo:
dla kochających suszone śliwki
dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :))
dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem
Składniki:
150g śliwek suszonych
200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa)
50ml wódki
25ml rumu
Wykonanie: Śliwki wkładamy do miski lub garnka i zalewamy mieszanką rumu i wódki. Odkładamy na całą noc. Rano, odsączamy
śliwki z nadmiaru alkoholu na sitku lub ręcznikach papierowych. Jeśli
będą zbyt mokre czekolada może się do nich nie przykleić. Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki wrzucamy do
rozpuszczonej czekolady, obtaczając by się nią całe okryły i odkładamy
na papier do pieczenia, silikonową stolnicę lub kratkę. Odstawiamy do
całkowitego zastygnięcia czekolady. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy
włożyć śliwki do lodówki, by przyspieszyć zastyganie czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz