Jeśli chcecie wrócić się do letnich wakacyjnych dni to koniecznie wypróbujcie słynny deser Eton mess. Nazwa pochodzi od nazwy angielskiej miejscowości Eton, gdzie deser został wymyślony. Był on tradycyjnym deserem, który serwowano uczniom tamtejszej szkoły średniej (college'u). Tradycyjnie podaje się go z truskawkami, ale z malinami jest równie pyszny, a może nawet lepszy! Maliny się już kończą także kupujcie i spróbujcie!
Dla kogo:
- dla szukających pomysłu na szybki deser
- dla zastanawiających się co zrobić z zalegającym w lodówce pojemnikiem z malinami
- dla chcących spróbować zrobić samodzielnie ten słynny deser
- 800g malin
- 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 100g bezów
- 2 łyżeczki syropu grenadine lub octu balsamicznego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Maliny delikatnie rozgnieść widelcem by puściły sok. Można je zalać syropem grenadeine lub octem balsamicznym o odstawić na chwilę.
Kremówkę ubić, ale tylko chwilę by zrobiła się gęstsza (nie ma być sztywna), nie dodajemy cukru podczas jej ubijania. Bezy pokruszyć na kawałki, dodać je do śmietany i wymieszać. Następnie dodać maliny. Można część zostawić do dekoracji.
Nakładać przygotowaną masę do pucharków i podawać od razu. (W przeciwnym razie bezy rozmiękną i deser już nie będzie taki smaczny).
0 komentarze: