Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

 
Gdy się jest kobietą karmiącą człowiek myśli sobie co można zjeść, by nie zaszkodzić dziecku, ani sobie. Wiadomo, że zdrowe odżywianie to podstawa, ale czasem najdzie nas ochota na coś słodkiego i wtedy z pomocą mogą przyjść nam tzw. "zwykłe" ciasta - bez mas i ciężkich kremów. Niezawodna okazuje się w tym wypadku szarlotka. Także w nowej odsłonie z chrupiącym wierzchem z płatków kukurydzianych.  

Dla kogo:
  • dla fanów szarlotek
  • dla lubiących innowacje w znanych przepisach
  • dla mających nadmiar płatków kukurydzianych w domu
Składniki na ciasto:
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kukurydziany wierzch ciasta:
  • 50g masła
  • 6 łyżek śmietany 12 lub 18%
  • 100g płatków kukurydzianych 
  • 1/4 szklanki cukru
Składniki na warstwę jabłkową:
  • 600g jabłek (waga po obraniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie jabłek:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny.

Wykonanie ciasta: 
Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Nakładamy do niej ciasto, na cieście układamy pokrojone w słupki jabłka. Pieczemy ciasto ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Wykonanie kukurydzianego wierzchu:
Masło (50g) wkładamy do rondelka, dodajemy śmietanę i 1/4 szklanki cukru. Gotujemy przez 3 minuty ciągle mieszając. Wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy całość jeszcze 15 minut. 












Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni".

0 komentarze:

INSTAGRAM