Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami

 
Zawsze gdy otrzymam owoce zastanawiam się czy zjeść je na surowo czy też jakoś je przerobić. Tym razem padło na jeżyny...leżały w lodówce i na mnie patrzyły :). Pomyślałam - przeglądnę książkę "Alfabet ciast" i może coś wpadnie mi w oko...Nie myliłam się  - zaraz zabrałam się za zagniatanie kruchego ciasta. Akurat gdy chłodziło się w lodówce zdążyłam polecieć do sklepu po brakujący jogurt. Lubię ciasta, które nie są przesłodzone i to do takich należy! Spróbujcie!

Dla kogo:
  • dla kochających tarty
  • dla mających ochotę na ciasto "pachnące jesienią"
  • dla chcących spróbować ciekawego jogurtowego nadzienia

Składniki na spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła (zimnego)
  • 50g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • szklanka jeżyn
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je i wylepić nim formę do tarty o średnicy ok. 26-28cm. Należy zostawić dość wysoki rant (brzeg), żeby później masa jogurtowa się nie wylała. Nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Wykonanie nadzienia:
Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, a między nimi poukładać jeżyny. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość ma się przyrumienić (także masa jogurtowa). 





Przepis pochodzi z książki "Alfabet ciast" Zofii Różyckiej. 

2 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie, kocham jeżyny, a w tej tarcie muszą być jeszcze lepsze.
    Zapraszam do mnie:
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM