Pewnie już pamiętacie, że mój mąż jest wielkim miłośnikiem ciast z kajmakiem, stąd lista ciast z jego użyciem cały czas się powiększa. Tym razem padło na ciasto s. Anastazji. Wszystkim smakowało. Jest ciekawe. Lubię ten biszkopt z orzechami od siostry Anastazji, który używam także w innych ciastach. Ciasto idealne na imieniny, a nawet na święta, gdy poszukujemy czegoś bardziej wystawnego.
Dla kogo:
- dla fanów ciast Siostry Anastazji
- dla lubiących ciasta z toffi
- dla szukających przepis na bardziej wyszukane ciasto
- 7 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250g zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 350g masła
- puszka masy kajmakowej lub ugotowanego mleka skondensowanego (jak ugotować mleko skondensowane: tu)
- posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać delikatnie żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie, ale tak by składniki się połączyły. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.
Wykonanie biszkoptu orzechowego:
Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać zmielone orzechy i mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Wykonanie masy:
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową.
Przełożenie ciasta od dołu:
1. połowa biszkoptu kakaowego
2. 3/4 masy budyniowej
3. biszkopt orzechowy
4. masa kajmakowa
5. połowa biszkoptu kakaowego
6. 1/4 masy budyniowej
7. posypka
PS. Kto mnie widzi w łyżeczce?:)
O matulu ale mi narobiłąś ochoty na coś słodkiego, niestety w szafce mam jeszcze ptasie mleczko ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie m.in na rozdanie ;)
Bardzo proszę o podpowiedź - Jakie wymiary blachy do tych składników? Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńBlaszka prostokątna 24x36. Powodzenia!
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki, a ciasto wygląda na wilgotne, więc w takim zestawieniu składników musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńpól szklanki mleka do tej masy? nie poł litra. nie wyjdzie tej masy zbyt mało?
OdpowiedzUsuńPół szklanki - sprawdziłam :) Jest sporo masła i żółtka. To nie jest taka typowa budyniowa :)
UsuńMam pytanie do masy nie dodaje się mąki ziemniaczanej i czy przy takiej ilości masła nie jest ona margarynowa tłusta i ciężka ?
OdpowiedzUsuńDzięki dodaniu żółtek i mleka jest ok! Wiadomo ma dużo masła, więc jest maślana w smaku, ale w połączeniu z innymi warstwami ciasta się nie wybija. Jeśli jednak masz obawy zawsze możesz zrobić jakąś swoją wypróbowaną zamiast tej. :) Powodzenia!
UsuńA gdyby tak w masie masło zastąpić margaryną?
OdpowiedzUsuńTo zależy od upodobań - ja nie przepadam za tym margarynowym posmakiem w masie, ale oczywiście jeśli Ci to nie przeszkadza to można zamienić masło na margarynę.
OdpowiedzUsuńA co z masą kajmakową ?
OdpowiedzUsuńPo prostu trzeba rozsmarowac puszke masy na ciescie. Jesli masz mleko skondensowane to przepis jak je zamienic w mase znajduje sie w tekscie!
UsuńWlasnie pieke! Dam znac czy wyszlo i jakie w smaku :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zrobic ten placek jako tort? Kajmak nie wypłynie pod obciążeniem dekoracji tortu bedą to dekoracje kinder
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że wszystko powinno być ok! Ciasto ładnie się trzymało, także myślę, że i w formie tortu da radę! Powodzenia!
UsuńCzy ta masa żółtkowa ma być taka rzadka?
OdpowiedzUsuńTak, nie jest bardzo twarda. Jest dosc delikatna!
UsuńJak długo gotowac te żółtka z mlekiem?
OdpowiedzUsuńAż masa zgęstnieje i będzie przypominała coś a'la budyń.
UsuńCiasto przepyszne :). Smakowało wszystkim :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńNa jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?
OdpowiedzUsuń