Jesień - bardzo lubię tę porę roku. Poza owocami:
jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią
zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę powiedzieć, że na jesień
zamieniam się w wiewiórkę, która zbiera orzeszki, by potem je schrupać.
Tym razem przedstawiam Wam przepis z orzechami ziemnymi. W przepisie
jest samodzielnie zrobione przeze mnie masło orzechowe, ale oczywiście
możecie użyć też sklepowego.
Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 muffinek w zależności od wielkości papilotek i blaszki, jaką posiadacie.
Składniki na ciasto:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody czyszczonej
- pół szklanki cukru brązowego lub 3/4 białego
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 2 jajka
- ok. 300ml mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g rozpuszczonego masła
- szklanka orzechów ziemnych (mogą być w całości lub grubo pokrojone)
Jeśli lubimy połączenie masła orzechowego z dżemem polecam przekroić sobie muffinkę (można też zrobić otwór specjalnym urządzeniem) i przełożyć ją kwaśnym dżemem. Ja osobiście uwielbiam kanapki z masłem orzechowym i żurawiną, czy dżemem porzeczkowym. Te muffinki są świetne saute, ale z kwaśnym dżemem też są rewelacyjne.
Spróbujcie!
Takie muffinki będą się pięknie prezentowały na stole. Już wyobrażam sobie wokół talerzy rozsypane fantazyjnie orzeszki czy inne jesienne dodatki. Pomysły na to jak przystroić stół sezonowo - jesiennie znajdziecie w Westwing.
Przepis znalazłam na stronie www.vegazone.blox.pl i lekko go zmodyfikowałam.
Kocham masło orzechowe! Te babeczki są idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyglądają przepysznie! A do tego z masłem orzechowym :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMusiały pięknie, orzechowo pachnieć :)
OdpowiedzUsuńO tak:) Idealne dla fanów masła orzechowego :)
UsuńWłaśnie upieczone, przepis idealny :) super wyrosły i smakowały :D już 3 za mną.
OdpowiedzUsuńJedyne co zmieniłam to rodzaj mąki-dałam mąkę razową.