Strony

Strony

2015-11-12

Babeczki z masłem orzechowym

Jesień - bardzo lubię tę porę roku. Poza owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę powiedzieć, że na jesień zamieniam się w wiewiórkę, która zbiera orzeszki, by potem je schrupać. Tym razem przedstawiam Wam przepis z orzechami ziemnymi. W przepisie jest samodzielnie zrobione przeze mnie masło orzechowe, ale oczywiście możecie użyć też sklepowego.
Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 muffinek w zależności od wielkości papilotek i blaszki, jaką posiadacie.

 
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody czyszczonej
  • pół szklanki cukru brązowego lub 3/4 białego
  • 3/4 szklanki masła orzechowego
  • 2 jajka
  • ok. 300ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g rozpuszczonego masła
Składniki na dekorację:
  • szklanka orzechów ziemnych (mogą być w całości lub grubo pokrojone)

Wykonanie ciasta:
W misce mieszamy składniki suche (mąka z proszkiem i sodą oraz cukier). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (masło orzechowe, wystudzone masło, 2 jajka, mleko i ekstrakt waniliowy). Łączymy składniki suche z mokrymi. Jeśli po wymieszaniu ciasta jest ono zbyt suche należy dolać mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto (mniej więcej do 3/4 ich wysokości). Na wierzch nakładamy orzechy (docisnąć je do ciasta, by nie odpadły od ciasta). Pieczemy ok.  20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jeśli lubimy połączenie masła orzechowego z dżemem polecam przekroić sobie muffinkę (można też zrobić otwór specjalnym urządzeniem) i przełożyć ją kwaśnym dżemem. Ja osobiście uwielbiam kanapki z masłem orzechowym i żurawiną, czy dżemem porzeczkowym. Te muffinki są świetne saute, ale z kwaśnym dżemem też są rewelacyjne. 
Spróbujcie!  

Takie muffinki będą się pięknie prezentowały na stole. Już wyobrażam sobie wokół talerzy rozsypane fantazyjnie orzeszki czy inne jesienne dodatki. Pomysły na to jak przystroić stół sezonowo - jesiennie znajdziecie w Westwing.





Przepis znalazłam na stronie www.vegazone.blox.pl i lekko go zmodyfikowałam.

5 komentarzy:

  1. Kocham masło orzechowe! Te babeczki są idealne dla mnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! A do tego z masłem orzechowym :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały pięknie, orzechowo pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie upieczone, przepis idealny :) super wyrosły i smakowały :D już 3 za mną.
    Jedyne co zmieniłam to rodzaj mąki-dałam mąkę razową.

    OdpowiedzUsuń