Dla kogo:
- dla fanów przepisów s. Anastazji
- dla lubiących efektowne, a nieskomplikowane przepisy
- dla szukających pomysłu na świąteczny wypiek
Składniki na ciasto:
- 10 jajek
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 0,5 szklanki maku (suchego)
- 2 łyżki kakao (gorzkiego)
- 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną)
- duży słoik powideł śliwkowych ok. 250-300g lub ewentualnie innego dżemu
- duża paczka biszkoptów (mogą być podłużne lub okrągłe) ok. 250-300g
- gotowa polewa czekoladowa lub czekolada mleczna (ok. 150g) rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek masła
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Ubić pianę z białek. Mąkę przesiać dodając do niej proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać (mąkę z białkami i masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków.
Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków, na nim położyć powidła (połowę) i połowę biszkoptów. Na to wyłożyć ciasto z makiem. Na nim rozsmarować drugą część powideł oraz rozłożyć drugą część biszkoptów. Na górze rozsmarować ostatnią warstwę - czyli masę z kakaem.
Piec ok. godzinę w temp. 150 stopni.
Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą czekoladową.
Blacha: prostokątna np. 25x35cm
Przepis pochodzi z książki s. Anastazji "Wielka księga ciast s. Anastazji".
0 komentarze: