Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji


Dla kogo:
  • dla fanów przepisów s. Anastazji
  • dla lubiących efektowne, a nieskomplikowane przepisy
  • dla szukających pomysłu na świąteczny wypiek

Składniki na ciasto:
  • 10 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 0,5 szklanki maku (suchego)
  • 2 łyżki kakao (gorzkiego)
  • 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną)
  • duży słoik powideł śliwkowych ok. 250-300g lub ewentualnie innego dżemu
  • duża paczka biszkoptów (mogą być podłużne lub okrągłe) ok. 250-300g
Dekoracja: 
  • gotowa polewa czekoladowa lub czekolada mleczna (ok. 150g) rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek masła

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Ubić pianę z białek. Mąkę przesiać dodając do niej proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać (mąkę z białkami i masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków.
Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków, na nim położyć powidła (połowę) i połowę biszkoptów. Na to wyłożyć ciasto z makiem. Na nim rozsmarować drugą część powideł oraz rozłożyć drugą część biszkoptów. Na górze rozsmarować ostatnią warstwę - czyli masę z kakaem.
Piec ok. godzinę w temp. 150 stopni.
Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą czekoladową.

Blacha: prostokątna np. 25x35cm



Przepis pochodzi z książki s. Anastazji "Wielka księga ciast s. Anastazji".

0 komentarze:

INSTAGRAM