Strony

Strony

2015-11-15

Piernik staropolski - dojrzewający II


Specjalnie dla Was przedstawiam drugi przepis na piernik dojrzewający. W sumie sama nie wiem, który lepszy :). Pierwszy znajdziecie tu. Ten jest inny, ma w sobie migdały i jest o połowę mniejszy. Obydwa pyszne. Ja dziś planuję zrobić swój i cały czas się waham, który przepis wybrać :).


Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 300g miodu (polecam lipowy lub wielokwiatowy)
  • 120g masła
  • 40-50g przyprawy do piernika
  • 110g cukru
  • 60g mielonych migdałów
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka sody oczyszczonej
Składniki na przełożenie:
  • słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki
  • masa marcepanowa (opcjonalnie)
 Składniki na polewę i dekorację:
  • bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje
  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
Wykonanie ciasta (surowej masy):
W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę do piernika i zmielone migdały. 
Mąkę z dodatkami dodajemy do przestudzonego masła, a do tego wbijamy 2 jajka i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. 
Masę przekładamy do emaliowanego garnka lub glinianego naczynia (u mnie makutra). Nakrywamy bawełnianą ściereczką. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 tygodnie, a najlepiej na 6. Niektórzy zamiast w lodówce trzymają na balkonie lub w piwnicy (w każdym razie musi być zimno).

Wykonanie ciasta przed świętami:
Masę wyciągamy parę godzin przed pieczeniem (ok. 6-8godz.). Można wyciągnąć na noc i rano zabrać się za pracę. Blachę prostokątną o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. 
Po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności). Blaty przekładamy powidłem śliwkowym, czekośliwką lub masą marcepanową. Nakrywamy ściereczką i dociskamy od góry np. drewnianą deską. Wkładamy na 2-3 dni do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i dekorujemy (przepis poniżej).

Wykonanie polewy:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i kakaem. Łyżeczkę żelatyny zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami.





Przepis pochodzi z bloga: prawodogotowaniazpasja.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz