Specjalnie dla Was przedstawiam drugi przepis na piernik dojrzewający. W sumie sama nie wiem, który lepszy :). Pierwszy znajdziecie tu. Ten jest inny, ma w sobie migdały i jest o połowę mniejszy. Obydwa pyszne. Ja dziś planuję zrobić swój i cały czas się waham, który przepis wybrać :).
Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 300g miodu (polecam lipowy lub wielokwiatowy)
- 120g masła
- 40-50g przyprawy do piernika
- 110g cukru
- 60g mielonych migdałów
- 100ml mleka
- 2 jajka
- łyżka sody oczyszczonej
- słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki
- masa marcepanowa (opcjonalnie)
- bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje
- 100g masła
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę do piernika i zmielone migdały.
Mąkę z dodatkami dodajemy do przestudzonego masła, a do tego wbijamy 2 jajka i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do emaliowanego garnka lub glinianego naczynia (u mnie makutra). Nakrywamy bawełnianą ściereczką. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 tygodnie, a najlepiej na 6. Niektórzy zamiast w lodówce trzymają na balkonie lub w piwnicy (w każdym razie musi być zimno).
Wykonanie ciasta przed świętami:
Masę wyciągamy parę godzin przed pieczeniem (ok. 6-8godz.). Można wyciągnąć na noc i rano zabrać się za pracę. Blachę prostokątną o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności). Blaty przekładamy powidłem śliwkowym, czekośliwką lub masą marcepanową. Nakrywamy ściereczką i dociskamy od góry np. drewnianą deską. Wkładamy na 2-3 dni do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i dekorujemy (przepis poniżej).
Wykonanie polewy:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i kakaem. Łyżeczkę żelatyny zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami.
Przepis pochodzi z bloga: prawodogotowaniazpasja.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz