Świetna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :).
Dla kogo:
- dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta
- dla zapracowanych
- dla fanów kokosu
Składniki na ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- sok z połowy cytryny
- 150g cukru
- 200g masła
- 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!)
- 150g wiórków kokosowych
Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem, żeby bardziej śnieżnie wyglądała.
Wykonanie babki:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. W małej misce mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dosypując do niej mak i wiórki kokosowe. Wmieszać delikatnie w masę jajeczną.
Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę w formie, a następnie wyciągnąć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Upiękę tę babkę na Wielkanoc w tym roku.
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że będzie smakowała!
OdpowiedzUsuń