Strony

Strony

2015-12-01

Ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami laskowymi

Boskie maślane, chrupiące ciasteczka, które zachwycą każdego! Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Przygotowuje się je szybko, a dodatek żurawiny i orzechów sprawia, że można je potraktować jak ciasteczka świąteczne.

Dla kogo:
  • dla fanów kruchych ciasteczek
  • dla lubiących proste wypieki
  • dla cookie monsterów :)

Składniki:
  • 170g miękkiego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • łyżka mleka
  • 40g orzechów laskowych (grubo posiekanych)
  • 60g suszonej żurawiny
  • szczypta soli
Wykonanie:
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, a następnie odcedzamy. Orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i łyżkę mleka. Miksujemy. Dosypujemy do ciasta żurawinę i orzechy i łączymy w całość. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 3-4cm, które zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na 30 min. do zamrażarki. Po wyciągnięciu z zamrażarki kroimy ostrym nożem na plasterki (ok.0,5-0,7cm). Wkładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możemy ułożyć dość gęsto, gdyż nie rosną one podczas pieczenia i się nie rozpływają. Pieczemy ok. 8-11 min w temp. 200 stopni. 

Z przepisu otrzymamy ok. 30 sztuk ciasteczek ( w zależności od grubości wałeczka, który uformujemy). 



2 komentarze:

  1. niesamowicie smacznie wyglądają, chętnie bym zjadła :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. im więcej ciastek tym bardziej czuję święta!

    OdpowiedzUsuń