Strony

Strony

2015-12-20

Muffinki keksowe


Zdecydowanie jedne z najszybszych w przygotowaniu muffinek, jakie w ostatnim czasie piekłam. Te kawałki mieszanki keksowej nadają im charakteru. Polecam szczególnie wszystkim fanom keksów, ale nie tylko.

Dla kogo:
  • dla zapracowanych
  • dla keksomaniaków
  • dla początkujących cukierników :)
Składniki:
  • 150g mąki
  • 100g cukru pudru 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka (ew. 1 L)
  • 80ml oleju
  • 80ml mleka
  • 100g mieszanki keksowej
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w większej misce (mąka, cukier, proszek, sól). W mniejszej misce wymieszać ze sobą składniki mokre (jajka, olej, mleko). Mokre składniki wlać do suchych. Dosypać mieszankę keksową i wymieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. 


Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu znalezionego na www.poezja-smaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz