To ciasto wykonałam na swoje urodziny. Czekało gdzieś w archiwum, by w końcu ujrzeć światło dzienne. Jest pyszne! Ja miałam do niego kupione beziki ze sklepu. Czym mniejsze tym lepiej, gdyż wtedy ładnie można ozdobić nimi ciasto i wygodniej jest kroić na kawałki. Polecam fanom krówek i toffi!
Dla kogo:
- dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią
- dla szukających inspiracji na efektowne ciasto
- dla...każdego!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 200g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 150-170g bezów (ja miałam kupowane, mogą być także domowej roboty)
- 0,5 kostki masła (100g)
- 150g krówek
- 2 łyżki mleka
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać dodając 2 łyżki oleju. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
Wykonanie masy budyniowej:
Szklankę mleka (250ml) zagotowujemy. Drugie 250ml mieszamy z cukrem i mąką. Tę mieszaninę dolewamy powoli do gotującego się mleka i mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Cały czas mieszamy by nie powstały grudki i by mleko się nie przypaliło. Masę studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy miękkie masło i miksujemy. W razie gdyby w masie zrobiły się grudki można ją przetrzeć przez sito.
Wykonanie dekoracji - masy krówkowej:
Rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone na kawałki krówki i dodajemy 2 łyżki mleka. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita.
Warstwy:
Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy bezy polewając je masą krówkową. Bez można także pokruszyć.
Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm
Inspiracją dla mnie był przepis z bloga www.bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com
- wprowadziłam w nim swoje zmiany.
Ja mam takie pytanie, czy czasem te bezy się nie rozmiękły i przez to nie rozpadły?:P
OdpowiedzUsuńNa pewno gdyby ciasto bardzo długo leżało to by rozmiękły. Jeśli są w całości i są dość duże to zachowają kruchość. Jeśli byłyby małe lub pokruszone to na pewno szybciej zmiękną.
Usuńmm...ależ słodkości! :)
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednym cieście!
OdpowiedzUsuń