Ciasto herbaciane z herbatnikami


Jeśli szukacie ciasta idealnego do popołudniowej herbatki to trafiliście w dziesiątkę! Ciasto jest delikatnie słodkie i cudownie wilgotne za sprawą dodania esencji herbacianej!

Dla kogo:
  • dla szukających ciasta idealnego do herbatki
  • dla fanów herbatników
  • dla chcących skosztować ciasta zawierającego herbatę

Składniki:
  • 200g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80-100g herbatników
  • 100g masła
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 2 torebki czarnej herbaty 
  • 100ml wrzątku
  • szczypta soli
Wykonanie:
Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić by się zaparzyła. W rondelku roztopić masło, na końcu dodać cukier i jajka i dokładnie wymieszać - nie gotować. Do roztopionego masła z cukrem dodać mleko, zaparzoną herbatę wraz z liśćmi z torebki. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając na końcu pokruszone herbatniki (ja 3/4 dałam do ciasta i 1/4 zostawiłam na dekorację). Ciasto wyłożyć do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i udekorować od góry pozostałymi herbatnikami. Piec ok. 45 minut w temp. 170 stopni. 

Blacha: keksówka o długości 25cm.







Przepis pochodzi z książki Z. Różyckiej "Alfabet ciast".

4 komentarze:

  1. Robiłam ciasto herbaciane, dodatek herbatników jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie wygląda. Czy herbata nadaje jakiś aromat? Zastanawiam się nad użyciem jakiegoś earl greya itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie earl grey może być - oczywiscie jeśli go lubisz ":). Można probować z róznymi rodzajami herbat w zależności od upodoban.

      Usuń
  3. Super wygląda! Zjadłoby się do kawki? Albo herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM