Strony

Strony

2016-01-29

Donuty czyli pączki z dziurką

 
To było moje drugie podejście do donutów. Zawsze chciałam je zrobić, jednak zawsze coś było nie tak. Te, które zrobiłam w zeszłym roku były zupełnie nieudane. Tym razem zrobiłam je z innego przepisu. Są dobre, o niebo lepsze od tych zeszłorocznych, choć mnie nie zachwyciły - wydają mi się trochę zbyt zbite - choć to pewnie kwestia gustu. Ja chyba będę nadal szukała idealnego przepisu na donuty. Jeśli macie ochotę na inne karnawałowe przepisy to zapraszam tutaj.

Dla kogo:
  • dla mających ochotę na ten amerykański przysmak
  • dla chcących karnawałowo zaszaleć
  • dla fanów smażonych pyszności

Składniki:
  • 50g masła
  • 490g mąki pszennej (140 + 350g)
  • łyżeczka soli
  • 150g cukru
  • 3/4 szklanki maślanki (170g)
  • 2 jajka  + 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie suchych drożdży (8g)
  • cukier puder (do dekoracji)
Wykonanie:
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. W dużej misce mieszać składniki suche: mąkę (tylko 140g!!) z cukrem, drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć maślankę z jajkami i żółtkiem i ubić mikserem. Dodać roztopione masło i ubić ponownie. Składniki płynne wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite. Dodać do ciasta resztę mąki (350g) i wymieszać, aż mąka połączy się z resztą składników. 
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość ok. 1cm (wałek również dobrze jest posypać mąką). Za pomocą foremek lub szklanek wycinamy krążki z ciasta. Większa foremka powinna mieć ok 9cm średnicy (użyłam dużego kubka), natomiast mała ok. 3cm (użyłam zakrętki od butelki). Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego ciasta. 
Rozgrzewamy olej (u mnie olej ze smalcem). Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany wkładamy do niego donuty (można zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta - jeśli wypłynie i się zrumieni olej jest odpowiednio gorący). Pączki smażymy na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik odsączając z nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Z przepisu otrzymamy ok. 12-13 donutów.









Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Ciasta i desery krok po kroku" M. Magnier-Moren

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz