Strony

Strony

2016-01-04

Makaroniki ananasowo-wiśniowe


Coś lekkiego na Nowy Rok. Po świętach, chyba mało kto ma ochotę na słodycze. Makaroniki zrobiłam, gdyż kiedyś zalegały u mnie kandyzowane owoce i myślałam jak je wykorzystać. Oto przepis, który Wam w tym pomoże. 
 
Dla kogo:
  • dla tych, którzy myślą nad wykorzystaniem zamrożonych białek
  • dla szukających bezglutenowych przysmaków
  • dla fanów makaroników w każdej postaci

 Składniki:
  • 3 białka jajek (najlepiej dużych)
  • szklanka zmielonych migdałów (ok. 170g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki grubo posiekanego kandyzowanego ananasa
  • 2/3 szklanki grubo posiekanych kandyzowanych wiśni
  • szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i solą. Dodać migdały, ananasy i połowę wiśni. Wymieszać. Nabierać masę łyżką i wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch nałożyć pozostałe wiśnie (wcisnąć je w masę, by nie odpadły). Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej przenieść na metalową kratkę. 



Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz