Coś lekkiego na Nowy Rok. Po świętach, chyba mało kto ma ochotę na słodycze. Makaroniki zrobiłam, gdyż kiedyś zalegały u mnie kandyzowane owoce i myślałam jak je wykorzystać. Oto przepis, który Wam w tym pomoże.
Dla kogo:
- dla tych, którzy myślą nad wykorzystaniem zamrożonych białek
- dla szukających bezglutenowych przysmaków
- dla fanów makaroników w każdej postaci
Składniki:
- 3 białka jajek (najlepiej dużych)
- szklanka zmielonych migdałów (ok. 170g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki grubo posiekanego kandyzowanego ananasa
- 2/3 szklanki grubo posiekanych kandyzowanych wiśni
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i solą. Dodać migdały, ananasy i połowę wiśni. Wymieszać. Nabierać masę łyżką i wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch nałożyć pozostałe wiśnie (wcisnąć je w masę, by nie odpadły). Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej przenieść na metalową kratkę.
Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz