Wczoraj obchodziłam urodziny i zawsze staram się z tej okazji organizować przyjęcie dla znajomych i rodziny. Jak przystało na przyjęciu nie może zabraknąć łakoci :). Tym razem w słodkim menu znalazły się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem.
Dla kogo:
- dla poszukujących łatwego przepisu
- dla fanów ciasta francuskiego
- dla kochających wszystko co jabłkowe
- 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (może być też zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10)
- 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5)
- 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do dekoracji
Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 7-8cm paski (dobrze jest sobie zmierzyć ciasto przed krojeniem, by na końcu nie został jakiś nieforemny pasek). U mnie wyszło 6 pasków z jednego płatu ciasta (gdyż miałam ciasto xxl).
Dżem podgrzać z 2 łyżkami wody. Odłożyć do wystudzenia. Paski posmarować chłodnym dżemem i na górze każdego z pasków ułożyć zimne plasterki jabłek (mniej więcej by do połowy na siebie zachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp. 190 stopni. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut można ściągnąć folię, by jabłka przyrumieniły się od góry).
Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Z przepisu otrzymamy 12 róż.
Tu jeszcze przed upieczeniem:
Korzystałam z przepisu ze strony www.domowe-wypieki.pl , ale zmieniłam proporcje i smak dżemu.
0 komentarze: