Strony

Strony

2016-02-25

Drożdżowe bułeczki z cynamonem


Otworzyłam lodówkę i zobaczyłam drożdże...hhmm, a gdyby tak dziś upiec jakieś bułeczki - pomyślałam. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Po paru minutach w misce już siedział zaczyn.

Bułeczki są pyszne - nie za słodkie. Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Ja zawsze "mam stresa" przy drożdżowych wypiekach a tu miła niespodzianka - wszystko wyszło wspaniale.


Dla kogo:
  • dla kochających drożdżowe wypieki
  • dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni
  • dla szukających czegoś fajnego na drugie śniadanie
 Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 10g świeżych drożdży
  • 50g masła
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • żółtko (do posmarowanie bułeczek)
Składniki na nadzienie:
  • 35g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżka posiekanych migdałów (opcjonalnie)
Wykonanie bułeczek:
Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Drożdże pokruszyć i wsypać je do ciepłego (nie gorącego!) mleka. Dosypać przesianą mąkę, dolać wystudzone masło, dodać cukier, sól i jajko. Wyrobić gładkie ciasto - polecam zrobić to ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Wykonanie masy cynamonowej:
W czasie gdy ciasto rośnie przygotować masę cynamonową. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Wykonanie bułeczek c.d.:
Gdy ciasto już będzie wyrośnięte rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Rozsmarować na nim masę cynamonową, a następnie zwinąć w rulon (zwijać od strony dłuższego boku) i pokroić na plastry o grubości ok. 2cm, w ten sposób powstaną takie jakby ślimaczki. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi lekkie odstępy. Pozostawić je w cieple na ok. pół godziny, by ponownie podrosły. 
Po tym czasie, posmarować bułeczki rozmąconym żółtkiem i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut. Bułeczki piec w temperaturze 220 stopni. 

Z przepisu otrzymamy ok. 14 ślimaczków.








Przepis pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz